GM för Saabaffären till en skandal!




Sedan den ekonomiska krisen föll över bilindustrin så har det rört om i grytan rejält, milt sagt! De amerikanska biljättarna från bland annat Detroit har inte hörsammat behovet av mindre och mer miljövänliga bilar i tid. Detta har nu straffat sig och GM som en gång var världens största bilföretag innan Toyota tog över hederspallen, har tydligen inte kunnat hålla i ekonomin, utan har mer eller mindre raserat företagets ekonomi och tvingats att gå till vita huset för att låna pengar, detta är skandal.

Hade GM skött sina kort på ett bättre sätt så har nog Saab blivit mer en tillgång för företaget istället för en ekonomisk börda. Köpspekulanterna gällande Saabaffären har inte varit de bästa tänkbara köpare heller, utan detta har varit mer snack och spekulationer än något konkret lagts på bordet. Kineserna såg sin chans och lyckades köpa den gamla produktionslinjen av Saab 93 samt 95, detta för att sedan kunna göra bra kopior av Saab för nationella marknaden, precis som jeans och CD-skivor etc. Å andra sidan så har Saab fått mer klirr i kassan i ju med det, men som det ser ut just nu så lär detta friska kapitalet gå till kommande konkursutredning istället för att hjälpa till att få Saab på fötter.

En annnan högst irriterande tanke har jag angående regeringen, som inte ens lyckades få ihop miljöfrågorna i köpenhamn. Vad har regeringen tjänat på att dra ut på tiden gällande de ekonomiska garantier som hade utlovats? Det är uppenbart att regeringen tror inte på sin inhemska industri tillräckligt mycket i vart fall inte bilindustrin. Det är nog mer ekonomisk försvarbart att låta Saab gå i konkurs samt låta flera tusen personer bli arbetslösa. Regeringen har väl kanske en tanke på att exportera dessa bilmontörer till Norge eller rättare sagt tvinga över dem dit för att bygga elbilar, ett yttrligare så kallade åtgärdspaket från deras sida.

Ford är också på väg att sälja Volvo, kommer det bli samma dravel med detta som det blev för Saab? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0