ATT ANVÄNDA BLINKERS!

website_banner_bilmagazinet.gif

Nu tänkte jag ta upp ett ämne som länge har varit på tapeten och som även har retat upp mig för många gånger, nämligen att använda blinkers när man kör. Detta är en förbannad enkel grundregel men ändå så missbrukas det väldigt ofta.

År 1608, då pjäsförfattaren tillika poeten William Shakespeare satt med livets svåra fråga nämligen: Att vara eller inte vara? Idag år 2011, så finns flertalet bilister med en annan komplicerad fråga nämligen: Blinka eller inte blinka? Sedan är det också konstaterat att Polisen har börjat slarva med….hmm..precis. Så nu är det omskolning som gäller för poliskåren, ett behov som också borde beröra flera bilister när det gäller trafikregler och trafikvett, två honnörsord kanske?
  Man blir faktiskt lite irriterad över detta ofog i trafiken.

 
Kommer du ihåg dina första körlektioner? För er som inte kommer ihåg det så kan jag berätta att blinka för att visa den aktuella färdväg var de bland de första vi fick lära oss i trafiklektionerna. Jag antar att flera fick med all säkerhet påpekning om detta av bilskolläraren, vilket borde ha lett till att denna kunskap borde finnas i närminnet hos oss flesta.

Sätt er in följande situation:
Du befinner dig vid en korsning en fredags eftermiddag kring fyra tiden. Trafiken är väldigt tät och alla har lika bråttom hem som du. Vi kan lägga till en aspekt att du också har haft ett givande samtal med din fru, som från och med nu kallas för kärring efter det givna samtalet. Detta innebär att ditt humör ligger på topp och du har mer bråttom hem än innan samtalet med frugan. Det känns som att man har stått i evigheter utan att finna en lucka. Mitt i eländet så finner du en lucka från höger, men det kommer en bil vänster som inte blinkar och du förutsätter naturligtvis att bilisten ska passera rakt fram över korsningen, så du avvaktar. Plötsligt så svänger bilisten till höger utan att blinka. Du tittar snabbt till höger och upptäcker att luckan du hade innan är nu borta. När Du sedan åter tittar till vänster så det kommer fler bilar. Din chans att passera korsningen försvann lika fort som den kom.

Detta är ett av de otaliga exemplen som vi bilister hamnar i dagligen. Hade bilisten som ovan blinkat i tid, så hade du kunnat köra på ett trafiksäkert sätt. Man ska visa sin planering i god tid, för det skapar bra trafikrytm och samarbete. Vad handlar det om rent fysiskt, jo - om ett reglage som sitter alltjämt på vänster sida om ratten som man trycker med ett finger! Större ansträngning än så är det inte.

En bekant till mig var på väg till Haga Norra i Solna från Norrtull. Det var på den tiden då Haga Norra korsningen fanns och hade rödljus. En kanalje till bilist trängde sig framför honom utan att blinka och stannade, eftersom det var kö. Min vän såg chansen med att ta tillfället i akt att lära framförvarande bilisten lite trafikvett tillika sund förnuft. Min vän som är en välväxt man och dessutom grävmaskinist som var på uruselt humör, kliver ur bilen och med bestämda steg gick han fram till den framförvarande bilen. Han sliter upp bildörren och med vänster labben så sliter han loss hela blinkers reglaget från ratten. Sedan höll han upp spaken mitt framför näsan på föraren och sa följande: DEN HÄR BEHÖVER INTE DU! Sedan drog han igen bildörren och gick tillbaka till sin bil med blinkerspaken i handen. Detta kan bli en vanlig företeelse.
 
Genom att inte använda blinkers så betyder det inte att bilens andrahandsvärde ökar för mindre slitage. Du är inte ensam på vägen, vad som däremot ökar är irritationen bland med trafikanter som inte kan läsa din färdväg eller avsikter. Självklart så kan man missa att blinka någon gång vilket bland annat jag har gjort och det är mänskligt. Men att sätta i system genom inte blinka det är däremot inte mänskligt, det är bara så förbannat dumt. Vill passa på att säga att de som använder blinkers är fortfarande i majoritet ute i trafiken vilket i sig är glädjande.


Så hur råder vi bot mot detta? Ja ett sätt är väl som tidigare nämnts att sätta folk bakom skolbänken igen. Ett annat förslag är att bötfälla med kraftiga böter. Eftersom böterna för att inte använda bilbälte ligger på 1500:- , så kan man dubbla summan för att inte använda blinkers. Ska man behöva gå så långt för att en grundregel skall fungera?

Vill också skapa lite debatt om detta, så svara på nedanstående frågor eller ge en kommentar, detta kan bli intressant. Ni kan också debattera i artikeln på Bilmagazinet.se

Länk: http://www.bilmagazinet.se/pages/posts/att-anvaenda-blinkers548.php
  • Vad är din åsikt gällande användandet av blinkers?
  • Har du några förslag för det ska bli bättre?
  • Har du råkat utför för en olycka på grund av detta?

James Thompson klar för STCC

                                                            
Brittisk tillika europeisk mästare får en nyckelroll. Volvo Personvagnar har med sin motorsportpartner Polestar Racing tecknat kontrakt med tvåfaldige brittiske och europeiske mästaren James Thompson från 2011.Läs mer: www.bilmagazinet.se


Smart multimediasystem i nya Toyota Verso-S

website_banner_bilmagazinet.gif

I den kommande MPV-modellen från Toyota med beteckning "Verso-S" har man satt in en helt nytt och utbygg­bart multimediasystem. Det nya media Systemet kallas för Toyota Touch har en behändig 6-tums pekskärm och kan också uppgraderas med en avancerad navigator som bland annat kan föreslå det miljömässigt bästa vägvalet.

lowres_VES_PMS_013_10_INT.jpg

Läs mer: www.bilmagazinet.se


Nytt år nya tagÄntligen ska man väl kanske säga, nu när vi är tillbaka med nya upptåg i form av nya artiklar samt reportage efter allt trassel som har varit. Vi kommer att leverera nyheter och reportage i lite mindre omfattning tills vi ser att tekniken samt våra ny tänkta planer går i lås.

Att problemen skulle komma efter semestern var väl inte väntat. Äntligen så har man lyckats få stil på problemen och vi kan nu åter kunna skriva nyheter och spännande reportage. Samtidigt så har lite nya ideer lagts fram som sedan har bearbetats.
En härlig vinterbild

En av ideerna som ska prövas är att vi ska börja med att filma olika biltester samt reportage som sedan kommer att visas på Bilmagazinet samt på You Tube. Det skall ses som en komplettering till reportagen med samma innehåll.

Första filmen kommer handla om kommande motortest av samtliga Volvo XC modellerna i sitt rätta element, det vill säga i snö och is. Vi har nämligen blivit inbjudna av Volvo att besöka deras testanläggning i Sälen och utföra motortest av samtliga XC modellerna. Ett äventyr som vi naturligtvis ser fram i mot.

Till dess kör försiktigt.

Hälsningar

/Redaktionen


RSS 2.0